FX har beställt Pistol, en serie med sex avsnitt om den legendariska Sex Pistols-gitarristen Steve Jones, tillkännagavs idag av Nick Grad, President, Original Programming, FX Entertainment.

Baserat på Jones 2018-memoar Lonely Boy: Tales from a Sex Pistol skapades serien från Oscar-vinnaren Danny Boyle, som också kommer att fungera som Executive Producer och regissör, ​​av Craig Pearce och skriven av Pearce och Frank Cottrell Boyce.

Jones, Boyle och Pearce fungerar som Executive Producers tillsammans med Gail Lyon, Anita Camarata, Tracey Seaward, Paul Lee, Hope Hartman och wiip. Serien produceras av FX Productions och kommer att börja produktionen den 7 mars.

“Det är fantastiskt att vara tillbaka i affärer med Danny Boyle, en exceptionell artist som ansvarar för så många fantastiska långfilmer och TV-serier”, säger Grad. “Steve Jones var i centrum för stormen som skakade rocketablissemanget och vi är glada över att Danny och resten av det kreativa teamet berättar sin historia som medlem i ett av musikens mest ökända band – Sex Pistols.”

“Tänk dig att bryta dig in i The Crown och Downton Abbey med dina kompisar och skrika dina låtar och din raseri överhuvudtaget som de representerar”, sa Boyle. ”Detta är det ögonblick som brittiskt samhälle och kultur förändrades för alltid. Det är detonationspunkten för brittisk gatukultur … där vanliga ungdomar hade scenen och ventilerade sin raseri och sitt mode … och alla var tvungna att titta och lyssna … och alla fruktade dem eller följde dem. Sexpistoler. I centrum stod en ung charmig analfabetisk kleptoman – en hjälte för tiden – Steve Jones, som med sina egna ord blev den 94: e största gitarristen genom tiderna. Så här kom han dit. ”

“Sexpistoler förändrade musik för alltid och Danny Boyle är den perfekta regissören som berättar Steve Jones berättelse som drivs av rå kreativitet och förstörelse”, säger Paul Lee, VD wiip. ”Vi är stolta över att göra detta med våra vänner på FX.

Förankrad av Jones memoar, som erbjuder ett fascinerande nytt perspektiv på en av rockens största historier någonsin, flyttar Pistol från West Londons rådsgårdar, till Vivienne Westwood och Malcolm McLaren beryktade Kings Road SEX-butik, till den internationella kontroversen som kom med släppet av Never Mind the Bollocks, som ofta listas som ett av de mest inflytelserika albumen genom tiderna. Deras singel “God Save the Queen” förbjöds av BBC och nådde nummer 1 på Storbritanniens NME-diagram, men dök upp som nummer 2 på det officiella UK Singles-listan, vilket ledde till anklagelser om att låten medvetet var borta från topplaceringen. För första gången i diagramhistoriken var spåret listat som tomt för att undvika anstöt mot monarkin.